sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Satokausi on alkanut!

Ensimmäiset lipstikat (eli liperi, Levisticum officinale) on kerätty; meheviä ja puhtaita. Tämän lipstikan olen kasvattanut siemenestä 21 vuoden takaa. Tänä aikana on tullut muutettua ja lipstikka vai on seurannut mukana. Olen antanut "alkuja" kaikille halukkaille- siispä aikas hyvin on päässyt lisääntymään tämä yksilö.

Liperi kasvaa noin kaksimetriseksi, kun saa rauhassa kasvaa. Sitä voi käyttää mm. keittojen mausteena. Liperi on todella voimakashajuinen ja vanha kansa uskoikin sen karkottavan käärmeet pihamaalta. Totta vai tarua? Mutta meidän pihalla ei ole ollut käärmeitä, vaikka niitä ympäristössä onkin.

Itse olen huomannut, että Lipstikka ottaa nokkiinsa kun sen siirtää, mutta kun pari vuotta antaa olla rauhassa, tulee siitä komea pehko.

Satoa

Keittiöön kuivumaan. Ja perhe kiittää, on sen verran kovat tuoksut:)

5 kommenttia:

 1. Nyt jo satokausi alkanut, mahtavaa.

  VastaaPoista
 2. Höh! Nyt jo lipstikkasi on ehtinyt kasvaa noin paljon satoa.
  Minulla se on vain parikymmensenttinen, muutamien varsien pikku puska.
  Onkohan kasvupaikka väärä?

  VastaaPoista
 3. Munkin lipstikat on vasta minikokoisia...mutta aina on satoa tullut yllin kyllin! Hyvä mauste! Yhden tarun mukaan lipstikan kuuluu kasvaa talon paraatipuolen nurkalla suojelemassa taloa (tai jotenkin sinne päin :?)! Meillä se lähinnä suojelee kasvihuonetta!
  sinisukka

  VastaaPoista
 4. Hienot kimput ja vielä niin ihanan tuoreet ja vihreet. Tuo on niin mainio mauste ja sopii joka ruokaan:)

  VastaaPoista