sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Tontut tulevat!

Lasten kanssa puuhaillessa tykkään tehdä sellaisia töitä, jotka aina onnistuvat ja lapsi saa kokea onnistumisen riemun. Tänä vuonna lähdimme tonttuilemaan. Lapset olivat 6-8 vuotiaita.

Ensisijaisesti pyrin käyttämään olemassaolevia materiaaleja, luonnonmateriaaleja, saatuja tai kirpparilta hankittuja materiaaleja. Toki tarvitaan liimaa, maalia yms.

Näihin tonttuihin tarvittiin liisteriä, ekovillaa, pullovärejä, punaista kangasta, askartelupalloja ja kokeilunhalua. Varsinaisen idean sain kirjasta Purhonen,Takkinen: Luovat kädet. Resepti oli erilainen, mutta koska kyseisiä tarvikkeita ei kaapissa ollut, ei niitä myöskään siis tarvittu.

Ensiksi valmistettiin liisteri. Yleensä minulta kysytään mikä on veden ja liisterijauheen suhdeluku? Tämä on erittäin tärkeä kysymys, sillä koostumushan on kaiken a ja o. Vastaus onkin: -Ei harmainta aavistustakaan, laitan aina tunteella. Liisterijauhetta lisätään tarvittaessa, jos vellistä taas tulee liian kiinteää, lisätään vettä.

Kun liisterikiisseli on valmis, sekoitetaan joukkoon ekovilla. Ekovillaa laitetaan sopivasti, niin että sormissa tuntuu mukavalta. Seos ei saa olla liian märkä, eikä liian kuiva - vaan sopivan muovailtava.

Kiva saada selkeät ohjeet.

Kun taikina on valmis, otetaan kaksi askartelupalloa, jotka liimataan päällekkäin. Meillä sattui olemaan palloja, joten käytimme niitä. Ei ne välttämättömiä ole, sisään voi laittaa mitä vaan. Voi tehdä myös massasta koko jutun, mutta kuivuminen kestää kauemmin.

Kun aihio on valmis, laitetaan massaa päälle ja muovaillaan tontun nenä ja kädet. Annetaan kuivua. Kuivuminen kestää muutamia päiviä.

"Me ollaan kuivumassa!"

Kuivunut möykky.

Sitten maalataan...

...laitetaan hattu...

ja parta esim. meriheinästä

(kun sitä sattui olemaan)

-Hei tontut,

olis aika lähteä kurkistelemaan ikkunoista!


- ÖHÖM! minä olen se, joka oli kirjahyllyssä,

voisin siis pitää puheen!

- Rokataan ensin. Soita Putte pianoa!

Jouluaattoon enää kaksi yötä.

2 kommenttia:

  1. Hauskoja tonttuja! Liisterin muistan lapsuuden askarteluista, se oli hauskaa...

    Hyvää joulua!

    VastaaPoista
  2. Hauskoja tonttuloita :) Pitää joskus kokeilla tuommoistakin materiaalia.

    VastaaPoista